onsdag 30 januari 2013

kort inlägg om många saker


En tjusig bild från hässelbyloppet i höstas
Woohoo! Idag var det ingen is ute, så jag passade på att bege mig ut och springa en liten tur. 3.65km på 16m52s vilket ger en kilometertid på 4m37s., vilket helt okej med tanke på hur sällan jag är ute nuförtiden. Det är ju både halt och kallt ute! Jag kom på förut att jag ser nog rätt sponsrad ut när jag är ute och springer förresten. Byxor, underställ, strumpor och tröja av märket Ullmax! Bra grejer det där. Och nu kan jag ju hoppas att någon representant därifrån läser det här och ger mig riktig sponsring kanske? När jag kom hem så stretcha jag lite(!) och sedan fick jag för mig att testa att göra armhävningar. Det har ju inte gått de senaste veckorna på grund av axeln, men idag kunde jag göra 50 i rad utan problem! 50 brukar vara det jag minst klarar när jag inte har tränat armhävningar på ett tag, så anledningen till att jag slutade där var inte axeln. Ändå kan jag inte sova på den och så gör den ont i vissa lägen. Men helt klart mycket bättre! Den borde inte vara något hinder i träningarna nu. Jag får bara tänka på att inte slå så hårt med den armen nu ett tag, så att jag inte irriterar upp någonting igen. Stötar var dåligt enligt sjukgymnasten, så det är väl bäst att lyssna.

I övrigt så har jag en härlig träningsvärk i benen efter gympasset igår. Utfall med skivstång är ju grymt effektivt för den som lider brist på träningsvärk annars. Känns lite i rygg och mage också, men armarna är bra. Eftersom jag inte är på gymmet särskilt ofta brukar jag passa på att köra hela kroppen i ett pass. Det blir liksom en jämnare träningsvärk när det känns i hela kroppen istället!
På fredag får jag nycklarna till mitt nya boende i Skövde! Då blir det en sväng dit för att kolla in läget och kanske köra dit maten jag har hemma nu så jag inte glömmer den. Eller ja, jag lämnar nog så det finns frukost hemma på lördagen i alla fall. På lördag ska det bäras grejer, så jag tror jag tar morgondagen och fredag till att packa resten på istället för någon träning. Blir så svårt att pussla ihop dagarna annars. Jag har vart brutalt rastlös hemma om dagarna den senaste veckan och jag vill flytta nu!
Någon dag ska jag även skriva ett par rader om mina intryck från de två kurserna jag håller på och läser just nu. ”Näringslärans Grunder” och ”Kropp, Näring och Hälsa”, bägge från Högskolan Kristianstad, så alla videoföreläsningar är på Skånska! Älskar’t!
Jag tänkte avsluta det här inlägget med en länk till bloggen på LCHF.se. Det är ett ganska långt, men otroligt intressant inlägg som handlar om varför en köttskatt skulle vara rent av efterblivet (mina egna ord). Här kommer länken: ”Därför är köttskatt klimatkorkat och miljövidrigt.”. Ni som följer bloggen vet att jag har raljerat om det i ett par inlägg förr, som ni finner här: "Kickstart och det där med kött och grejer." och det andra inlägget är här: "För att fortsätta på det där med kött..."

tisdag 29 januari 2013

Gymmet

Det är inte ofta jag tränar på gym, men när jag är där så vet jag oftast vad jag pysslar med. Jag var där idag innan jobbet och det fick mig att tänka på ett part inlägg som Martina skrivit på sin blogg Health & Science. Det första ”Helt fel signaler till kvinnor!” handlar om bilder på tjejer som tränar i tidningar med hantlar på 1kg – alltså träning som inte ger någonting. Och i det andra inlägget ”Arga brudar som inte vill träna.” förklarar hon lite mer vad hon menade. Jag var idag på företagsgymmet. Där finns det få riktiga bodybuilders medan kategorin ”hobby-gymmare” är överrepresenterad. Inget konstigt med det, alla som vill träna borde få träna, och då är ett gym ett ypperligt ställe att utföra denna aktivitet på.
Först vill jag klargöra ett par saker: man måste inte vara expert för att gymma! Så det här är absolut inget korståg där jag vill slänga ut alla som t.ex. inte vet vad triceps är för något (vilket jag pinsamt nog ändå hörde ett par gymnasieelever diskutera). Det här går lite hand i hand med Martinas inlägg, förutom att det här gäller bägge kön. Om man nu tränar för att få ut någonting av det förutom att kunna ge sig själv en klapp på ryggen för att man har varit på gymmet, underlättar det inte om man är lite påläst då? Nu menar jag inte att man behöver känna till terminologin och namn på alla muskler, men jag tycker att träningen underlättas av att veta vilka muskler som jobbar i olika övningar. Eftersom jag inte gymmar särskilt ofta, så vet jag till exempel inte vad jag maxar i bänkpress, benpress eller marklyft. Det jag däremot gör är att lägga på vikter så att det känns, och det ska kännas mycket! Det ska vara tungt att träna om man vill få ut något av det, som Martina skriver i sina inlägg. Samma grabb-gäng som inte visste vad triceps var för något kunde antagligen lägga på ett antal kilo på alla övningar de gjorde. De var cirka 18 år och alla tre såg rätt vältränade ut. Jag tycker inte om att döma folk (utanför mitt eget huvud) men om man använder så lätta vikter att man kan prata lugnt samtidigt som man gör bicepscurls, utan att ens se särskilt ansträngd ut, så undrar jag vad man gör där. Finns det inga roligare ställen att umgås på?
En annan faktor kanske är att många har svårt att släppa ”stilen” när man tränar. Det är ju grymt svårt att se någorlunda snygg eller tuff ut när man är helt röd i ansiktet och stundvis grimaserar som en idiot. Om man inte kan acceptera det faktum så blir det svårt att få ut särskilt mycket av träningen. Har ni svårt att släppa det? Om du tränar på ett ställe där det är fler som tränar samtidigt, titta dig omkring! En grov generalisering, men du kommer att se två sorters folk. Hobby-gymmarna, som inte ser särskilt ansträngda ut. De tränar gärna i grupp så att de kan sitta i maskinerna och prata ett par ord mellan varje repetition. Och så har vi de som vet hur, och är där för att träna på riktigt. De är röda, flåsar och luktar svett. Vilken av dem vill du vara? Personligen tycker jag att det skulle vara ett grovt slöseri med min tid, som jag värdesätter ganska högt, att sitta och konferera på ett gym, när det finns mysiga fik istället.
Jag vill även skilja på de ”sociala hobby-gymmarna” och de andra ”hobby-gymmarna”. Det här är två helt olika sorters människor. Den ena gruppen är fortfarande där för att träna liksom. Social kan man definitivt vara på andra ställen, där man inte är i vägen för de som tränar! Detta gäller självklart inte bara i gym, utan all sorts träning där fler människor är närvarande. Det är ganska frustrerande att göra en övning tillsammans med någon som inte vill bli trött. Skulle ens felaktiga träningsmetoder istället grunda sig i okunskap, fortsätt träna! Man måste även träna på att träna, men man kommer lära sig mycket snabbare om man läser på samtidigt. Det är ganska frustrerande att träna och träna utan att man ser några resultat.
Det här blev spretigt kände jag, men jag tror att stycket över det här sammanfattar ganska bra det jag vill få fram. Och på grund av att Martina hade rätt klockrena bilder i det första inlägget så struntade jag i att lägga till några här!
Peace!

onsdag 23 januari 2013

För att fortsätta på det där med kött...

Idag fick jag hem min kurslitteratur för de två kurserna jag kommer läsa de kommande veckorna. Dyrt vare! Så jag är glad att jag inte är en student på heltid. Jag har inte hunnit bläddra så mycket i dem än, men de är fina!
Det har inte blivit något tränat än i veckan eftersom jag blev sprängförkyld i fredags eller lördags. Det känns i alla fall så när man inte vart sjuk på länge! Nu är det väl lite bättre, men inte bra.
Någon som läst om vår skyhöga köttkonsumtion i Sverige? Jag har precis läst igenom en artikelserie på tre artiklar på Dagens Nyheter och jag kände att jag var tvungen att kommentera på två av dem iallafall. Jag kommer kommentera en del, men det finns givetvis massvis att säga om ämnet. De generella siffrorna är att vi svenskar äter i genomsnitt 87kg kött/person per år varav 25kg var nötkött vilket tydligen var jättemycket. Väldigt hög av övrigt rött kött också. I den första artikeln – ”Svenskar kan tvingas skatta för kött” står det:

”Forskning visar att
hög konsumtion av rött kött, vilket innebär i princip allt kött som kommer från djur på fyra ben, ökar risken för vissa cancerformer.

fredag 18 januari 2013

Intressant artikel!

Dagens Medicin kommer det upp intressanta artiklar ibland! Bland annat den här om vikt och socker. Här kommer det mest intressanta utdraget:

"I en kommentar i tidskriften noterar experterna Walter Willett och David Ludwig att också andra typer av kolhydrater påverkar kroppsvikten. Det tillsatta sockret är inte ensamt boven i dramat bakom fetmaepidemin. Vitt bröd, chips och andra kolhydratrika produkter med högt energiinnehåll och lågt näringsvärde ger också extrakilon, vilket metaanalysen visar.

”Tyvärr bortsåg WHO 2003 från evidens som visade att raffinerade spannmåls- och potatisprodukter har metabola effekter som är jämförbara med sockrets”, skriver Willett och Ludwig i BMJ."

torsdag 17 januari 2013

Ett par barnsliga dagar!

Det har vart mycket folk fram och tillbaka i veckan och det har blivit långa kvällar. Det har vart väldigt trevligt, med filmkväll och spelkvällar. Mitt vardagsrum såg verkligen ut som att en sjuåring hade inrett stället, då vi bland annat bytte ut soffbordet mot en luftmadrass och det har legat jordnötter, kortspel och Xbox-grejer hej vilt! Kul att få vara lite barnslig ibland ;)
Men detta har inte gått ut över träningen såklart! Men jag missade dock träningen i måndags, eftersom min mage och rygg kände för att vara riktigt överjävliga. Det började med att jag hade lite känningar i ryggen när jag vaknade som sedan började göra riktigt ont som sedan spred sig till magont och illamående. Det blev rätt mycket bättre av lite knark (värktabletter) så jag gissar på att någon nerv eller något hamnat fel eller i kläm som fick magen att göra uppror. Svårt att veta, kroppen är ju inte helt enkel.
Nu har jag lagat någon sorts kycklingrätt så ska snart en kompis komma så vi kan fortsätta på spelet! Imorgon ska det städas lite till, packas inför flytten som sker om drygt två veckor.
Kul nästan jämt! ;)

söndag 13 januari 2013

Hemkommen från Bosön!

Jag är helt slut i benen nu! Jag kom hem i från Bosön för cirka två timmar sen och kom knappt ur bilen för att benen krampa och ville inte alls vara med. Men nu börjar det kännas bättre efter att ha satt i mig en påse med salta jordnötter. Det var planerat att vi skulle stanna till i morgon för att köra ett träningspass då också, men så blev det inte. Det ska bli skönt att få vakna i sin egen säng imorgon, trots att de hade väldigt sköna sängar på anläggningen.
Det var riktigt häftigt att få ha varit där och göra de här testerna. Även kul att få träffa sina lagmedlemmar igen. Anläggningen var riktigt fin och maten var god! Det gick någorlunda att LCHF:a där också. Viss kolhydratladdning körde jag med morot, mjölk och mandlar (de tre M:en?) för att få till explosiviteten inför spänst-testerna. Kvällsmaten på fredagen var världens vitaste baguette, men jag var fortfarande mätt från middagen, som vi hade fått när vi kom dit, så det gick ingen nöd på mig. I övrigt så hade de en fin salladsbar och så stod det om maten innehöll något som någon kunde vara allergisk mot, t.ex. gluten hade jag som rktmärke att undvika. Men de hade riktigt smör där! Jag såg ingen margarin, bara en stor bytta med bregott. Hotellrummen var riktigt fräscha och sängarna var som sagt hur sköna som helst. Riktigt mjuka, med sköna lakan (hög tråd-täthet eller vad man ska säga) så det gick inte att klaga på särskilt mycket. Frukosten höll Scandic-klass ungefär, förutom att äggröran var lite väl salt om man ska kritisera någonting. På våningen ovanför oss i huset vi bodde i, bodde även Henke Larsson! På anläggningen befann sig även damlandslaget i fotboll, plus en massa andra föreningar, så det var riktigt häftigt att få vara med där faktiskt.
Testerna bestod av tre huvuddelar. Först fick vi testa våran spänst genom att hoppa på lite olika sätt och några gånger med vikter (baserat på vår kroppsvikt). Den andra delen var armcykling med olika motstånd som skulle representera olika prrocent av vår kroppsvikt. Den tänkte jag först hoppa över på grund av axeln, men det gick mycket bättre än förväntat. Jag har däremot gått på Ibumetin hela dagen så jag märker väl imorgon hur stor skada det gjorde. Sen fick vi ta lunch innan vi gjorde de sista testerna på en motionscykel. Där hängde de också på olika vikter beroende på vår kroppsvikt. Och så kolla de hur högt upp man fortfarande kunde öka sin effekt. Olika folk kunde utveckla mer effekt med lägre eller högre vikt beroende på hur snabbt man kunde trampa med de olika vikterna. Jag utvecklade som mest effekt på de tyngsta vikterna, jag får väl återkomma när jag vet vad det betyder. Efter cykeltesterna fick vår grupp en timmes vila ungefär innan vi drog igång ett nästan två timmar långt träningspass. Lagom tid att dra i sig en kopp kaffe.
Jag hann tyvärr inte ta några bilder, men jag ska förhoppningsvis lyckas stjäla någon från facebook tror jag ;) Det dröjer antagligen några veckor innan vi får våra resultat, men just nu tror jag att det är dags att gå och göra ett svanhopp i säng!
Peace!

torsdag 10 januari 2013

En kort uppdatering

Idag blir det bara ett kort inlägg för jag ska försöka komma i säng. Igår somnade jag halv nio, vilket var riktigt välbehövligt kände jag. De andra nätterna den här veckan har det blivit mellan tre och fem timmars sömn, så jag har känt mig lite sliten.
Imorgon jobbar jag bara halvdag eftersom jag ska åka upp till idrottsanläggningen på Bosön för att göra några tester med landslaget. Jag är inte ens i närheten av min toppform, men det förklarade jag i ett annat inlägg häromdagen. Jag har ätit strikt LCHF nu i drygt en vecka sen mina senaste synder om man säger så, och det känns som förbränningen verkligen är i full gång. Det ska bli intressant faktiskt!
Igår läste jag ut Vegomyten strax innan jag däckade i sängen, så den kommer snart upp på litteratursidan. Om två veckor drar mina kurser i näringslära igång, så jag kommer antagligen ha fullt upp med läsning hela våren. Får se om jag tycker att de böckerna är värda att lägga upp där också, eller om de är allt för gammaldags så att säga.
Det kanske kommer en uppdatering på söndag när jag har kommit hem om hur det har gått, men nu är det dags för sängen!

tisdag 8 januari 2013

Kickstart och det där med kött och grejer.

Träningen är redan i full gång! Jag försöker kickstarta lite efter ett par veckors vila och det känns riktigt bra. I söndags körde jag lite lätt fys och lite sparkkombinationer på Poor Bob. Igår drog Tae Kwon-Do träningen igång i klubben och det var riktigt roligt att vara tillbaka. Jag får akta mig för att slå med högerarmen, men annars klara jag det mesta. Det var lite komma-igång träning (så klart), vilket gick riktigt bra. Och slutligen idag så har jag sprungit. Det blev 4.35km på 20m47s vilket ger en kilometertid på 4m47s. När jag kom hem så blev det lite rehab-övningar för axeln, och sen plockade jag upp hantlarna istället. Det gick bra att köra biceps-curls och lite annat, så länge jag inte svängde för mycket på överarmen. Och apropå axeln så fick den mig att på skoj testa att göra armhävningar med en arm igår på träningen... och jag klara det! Hela fem stycken, Inte illa för att vara första gången. Idag gjorde jag fem till för att kolla så att det inte bara var nybörjartur.
I söndags gjorde jag en nötköttsgryta/”hopa-kok”/soppa som har fått följa med till jobbet igår och idag, och kommer få göra det två dagar till. Tur att den blev god iallafall! Imorgon ska jag träffa mor, och så ska vi kolla upp lite kött. Jag har hittat en sida där man kan beställa köttboxar från gårdar i Västra Götaland som bara ger sin djur mat de är gjorda för att äta. Gräsbetat kött är riktigt svårt att hitta i affärerna så det här känns som ett bra alternativ. Det enda jag har hittat här i stan hittills är lamm från Nya Zeeland, och att frakta lite kött från andra sidan planeten känns lite väl överdrivet.
Köttätare, vegetarianer eller veganer, det spelar inte så stor roll för min del hur du äter, men jag tycker att man alltid ska vara medveten om var ens mat kommer ifrån. Samt hur ens mat påverkar miljön, folket som jobbar med det eller djuren. Industriell djurhållning håller jag med om att den är hemsk, och kan få folk att sluta äta kött. Både fågelinfluensan och svininfluensan kan härledas från amerikanska ”köttfabriker” där djuren pumpas fulla med antibiotika i förebyggande syfte. Å andra sidan tycker jag att man borde man också borde känna till hur sjukt många och stora eko-system det har gått åt för att odla till exempel vete, majs eller raps, samt hur just såna grödor utarmar matjorden. Även hur besprutning av grönsaker och frukt påverkar folket som måste utföra jobbet, vilket är en stor anledning till jag väljer ekologiskt så ofta jag kan. Det finns en hel del att säga på det här ämnet. Det finns som tur är en hel del intressanta böcker på ämnet. Själv är jag inte många sidor från att avsluta boken ”Vegomyten” (som jag har segat mig genom rätt länge nu) av Lierre Keith. Den handlar inte så mycket om vegetarianism som den gör om allmän ätning. Rekommenderas starkt till alla. Sen har jag fått rekommenderat för mig av min mor att läsa boken ”äta djur” av Jonathan Safran Foer. Den handlar just om djurhållning, på adlibris står det ”...Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.”. Jag har inte läst den än, men det ligger i framtiden. Alla måste äta, men som sagt så tycker jag även att man bör vara medveten om vad det är man äter.
Peace!

lördag 5 januari 2013

Mitt recept på kycklinggryta!

Jag fick allt lite träningsvärk av löpturen igår! Det är gött med barfotaskor helt enkelt. Idag blev det inte mer än en promenad i solskenet och lite övningar med gummibandet för axeln. Det blev en 24 timmars fasta idag, som har gått hur bra som helst och avslutades med en god cheeseburgare med strimlat stekfläsk och coleslaw.
Just nu sitter jag och mumsar på lite kvällsmat så att jag orkar med ett pass på gymmet imorgon. Jag fick en månads prova på-träning på ett av gymmen här i stan av min mor, så det är lika bra att utnyttja det. Planen just nu är att komma upp i bra tid, dricka en sån där bullet-kaffe som jag kritiserat i något tidigare inlägg och sedan knalla bort och springa en halvmil och sedan får jag testa mig fram och se hur mycket axeln klarar. Anledningen till att jag tänker dricka sån kaffe imorgon är att en sådan till frukost följt av ett tungt gympass lär vara en motorväg mot ketos.
Jag tänkte att jag kan iallafall lägga upp det lovade receptet på min kycklinggryta som är en modifikation av ett recept jag lärt mig av min far. Det här receptet är för två portioner:

En stor kycklingfilé skuren i bitar
Ca 2 tsk röd currypasta
En hackad lök
Ett par vitlöksklyftor
En burk kokosmjölk (400ml)
Ett par STOORA matskedar jordnötssmör
En stor näve broccoli
En spetspaprika hackad i bitar
Börja med att steka upp kycklingbitarna tillsammans med ett par tsk av currypastan. När kycklingen har fått lite färg kan du slänga i löken och pressa i vitlöksklyftorna och sedan låta kycklingen bli helt genomstekt. Häll därefter i kokosmjölken (Kung Markatta har en bra kokosmjölk som inte innehåller massa skit) rör så att det inte längre är några klumpar i kokosmjölken om det är det. Sedan är det bara att sleva i jordnötssmör efter smak, jag hade i två väldigt stora matskedar och det blev riktigt gott, om man gillar jordnötssmör. Paprikan och broccolin brukar jag slänga i grytan i slutet eftersom av två anledningar. Första är att C-vitaminen förstörs om den värms för mycket, och den andra är att det är lite godare med tuggmotstånd i grönsakerna! Detta åt jag med blomkålsris, och resultatet var mums!
Nej! Nu får det bli sängen så jag orkar upp imorgon!

torsdag 3 januari 2013

Nytt år, nya tag!

Ja, vart tog jag vägen då? Det har inte blivit något seriöst tränande sen senast jag skrev så jag har heller inte brytt mig om att skriva här, dock lite twittrande för alla nyfikna.
Vad har hänt sen sist? Lite småtränande har det i alla fall blivit, fram till 18 december åtminstone. Den dagen halkade jag och landa rätt på höger axel som har varit svullen, smärtsam och blå de senaste veckorna. Nu smärtar det bara, så det går framåt. Perfekt timing å andra sidan, eftersom den veckan hade jag ledig vecka på jobbet och så var blev det träningsuppehåll i klubben veckan innan. Dagen efter gick jag direkt till sjukgymnasten, då en läkare antagligen hade ordinerat det vanliga: vila och knarka (alvedon/ibumetin). Sjukgymnasten var duktig och kollade så inga muskler eller senor hade gått sönder och gav mig lite övningar för att hålla uppe rörligheten i axeln och för att den skulle läka snabbare. Jag var lite nervös innan besöket eftersom vissa muskler runt axeln var sjukt svullna och jag kunde inte lyfta armen över huvudet ungefär. Idag har jag full rörlighet, men det gör som sagt fortfarande rätt ont i vissa lägen eller när jag försöker stödja mig mot den armen.
Efter det har det inte blivit så mycket mer tränat, förutom ett par korta fys-pass hemma, jag kunde ju i alla fall träna lite ben och mage. Men idag så var isen borta ute! Lycklig som få snörade jag på mig joggingskorna och begav mig ut och sprang 5.25km, vilket tog 25m18s och ger en kilometertid på 4m49s, vilket inte alls är fy skam för den formen jag känner mig. Hemma blev det några fys-övningar och såklart övningarna för axeln.
Jag har levt på en sjukt god kycklingryta (om jag får säga det själv) de senaste dagarna som jag kanske lägger upp recept på imorgon om jag hinner. Sen är ju frågan, fasta eller inte fasta till imorgon? Får se hur hungrig jag blir… Det har inte vart särskilt strikt över julhelgen om man säger så, plus en del ölande men nu är det nytt år och nya tag! Planen är att snabbt komma i ketos, för att bli lite übermenschen inför ett gäng fysiska tester som ska göras på Bosön med landslaget nästa helg!
Apropå det förresten så ska jag för första gången sparras individuellt i landslaget i maj! I Skövde, på hemmaplan till och med! Uttagningarna är än så länge preliminära, så det gäller att ligga i. Det var en sak till också. Jag skrev för ett gäng månader sen om att jag hade sökt ett par distanskurser i näringslära. Vecka 4 drar jag igång med två kurser på halvfart. Ska bli spännande och se om jag lyckas hänga med, men det ska nog gå bra så länge jag har fokus. Det verkar även bli en del nya möjligheter det här nya året!
Peace!