tisdag 26 februari 2013

Skryt-inlägg of doom!

I helgen är det dags för landslagsläger nummer två, om man inte räknar med det på Bosön! Det är 65 dagar och 18 timmar kvar till Europa mästerskapen går av stapeln här i Skövde, alltså inte särskilt långt kvar. Nedräkningen kan man följa på den officiella hemsidan: http://www.itfeuros2013.se/. Jag jobbar kväll den här veckan, så det blir ingen Tae Kwon-Do träning. Istället har jag spenderat ett par timmar på gymmet, vilket har vart riktigt skönt också. Det har en ställning som det sitter en skivstång i, vilket är perfekt för benböj! Det är ju bara tisdag idag, men jag ska dit igen imorgon och på torsdag igen. Eftersom jag bestämde mig för att träna där ett par gånger den här veckan har jag faktiskt planerat ett ungefär vad jag ska träna vilka dagar, och inte bara köra en helkropp som det vanligtvis blir. Igår vart det armar och ben och idag blev det bål. Jag har planer för ett pass till, så får vi se vad jag hittar på det fjärde passet.
Jag intog nyss ett sista mål mat innan en 24 timmars fasta. Det blev tacokryddad kålpudding med hemmagjord lingonsylt, som jag gjorde i söndags. Mumsigt värre, och så var det sjukt lätt också. Eftersom jag tycker om att experimentera så lade jag även på ett lager ost innan jag satte in den i ugnen, vilket blev kanon. Det blev kanske lite väl flötigt efter uppvärmning i matlåda, men sådant har i alla fall inte jag ont av. Imorgon ska jag göra min version på ferry-pajen som jag har lagt upp recept på här på bloggen (länk till det inlägget), det blir perfekt att avsluta fastan med.
Känns som det här bara blev ett ”gud-vad-jag-är-duktig”-inlägg, men det får ni ta, för jag har faktiskt vart lite duktig! Jag fick godkänt på den första inlämningsuppgiften i en av kurserna bland annat och så lämnade jag in en andra igår. Blir spännande att läsa kommentarerna på en rapport om en kostregistrering som jag gjorde i tre dagar. Jag skrev alltså upp allt jag åt, och tydligen har jag ätit 287% av rekommenderat dagligt intag av fett! Lyckligtvis är det inte vår kosthållning som betygssätts, utan bara vår analys av den, när vi skulle jämföra den mot SNR 2005 (svenska näringsrekommendationer 2005). Det var väldigt intressant att se hur man låg till i näringsvärdena, så jag kanske lägger upp det här någon tråkig stund. Jag lägger i alla fall upp en bild på min genomsnittliga energifördelning i alla fall. Intressant att se att min största kolhydratkälla är mjölk… jag som trodde att det skulle vara all jordnötssmör! Samt att jag tydligen inte äter så mycket protein som jag trodde, men jag klarar mig mer än bra på den mängd jag ändå äter.
Är procenttalen för suddiga att se, så går det att klicka på bilden för att få den större!

Peace!

fredag 22 februari 2013

Busy månad

Jag vet att jag har legat på latsidan här på bloggen, men ute i verkligheten har det inte blivit många lugna stunder, och då måste något prioriteras bort. Jag är inflyttad i storstan Skövde nu! Har kunnat promenera till jobbet varje dag den här veckan, vilket tar ganska exakt lika lång tid som att ta bilen från Mariestad. Men det är så mycket skönare att promenera, jag brukar inte gå ut frivilligt på vintern annars. Så mycket till viking är jag! … Å andra sidan har jag alltid sett mig mer som pirat än viking, jag har ju min dödskalle-tatuering som bevis! Jag har även fyllt år, vart på kurs i Västerås, pluggat och tränat såklart. Den här veckan har jag anammat lite nya träningsrutiner, iochmed flytten, men jag är fortfarande i Mariestad två gånger i veckan. Det är ju alldeles för trevligt i klubben för att kunna lämna den!
Jag lovade ju att jag skulle skriva ett par rader om min kurslitteratur. Jag har hittills bara läst ett par (stora) kapitel i två av böckerna: Näringslära för högskolan och Näring och hälsa. Den förstnämnda boken är riktigt bra – den innehåller mycket fakta och det finns referenser till det mesta. Men det glider in en och annan ”groda” ibland. Referenserna till dessa grodor har alltid varit SNR (Svenska Näringsrekommendationer) eller NNR (Nordiska Näringsrekommendationer), jag ska dra ett exempel. Det står att en bidragande effekt till åderförkalkning är härsknat fett …(och så står massvis om åderförkalkning)…, i ett annat kapitel står det att triglycerider (tre fettsyror som sitter ihop med en glycerolmolekyl) med fleromättade fettsyror i härsknar oftare eftersom fleromättat fett är en så pass ostabil molekyl, till skillnad från mättat fett som är väldigt stabil. Okej, det är sakligt, och det finns bra referenser. Sedan kommer det ändå textrader med liknande: ”… men man ska ändå vara försiktig med det mättade fettet eftersom…” ja ni kan det där.  Med just SNR 2005 eller NNR 2004 som referens. Det finns ett par liknande, men hittills inte många i den här boken. Den andra boken, näring och hälsa, känns inte riktigt lika seriös, men den är ganska bra för att hjälpa mig att förstå den första boken. Jag har lätt för att förstå, men alla namn på allt har svårt för att fastna! Än så länge går studierna bra i alla fall. Det är väldigt intressant tycker jag.
Som jag skrev så har jag flyttat nu också. Tänkte att det skulle vara en rolig grej att inte titta på lägenheten först, och det var det! Lägenheten var visst på markplan, vilket jag aldrig kunnat tänka mig innan. Istället, ser jag nu fram emot sommaren eftersom jag tror att det kommer bli grönt och fint på min lilla uteplats då. Förra veckan gav jag det ett försök att borra i de stenhårda väggarna, men kom bara in en centimeter typ innan det tog tvärstopp. Kändes som armeringsjärn ungefär. Men idag, äntligen, gav jag mig på det igen! Den här gången med rätt sorts borr, och då var det ju inte ens svårt. Nu är äntligen bokhyllan förankrad i väggen och högtalarna är uppe på väggarna, så det är två lådor man kan tömda nu! Imorgon ska ett par hyllor upp tror jag, får se hur mycket ork jag har. Brukar vara rätt körd efter sista natten på en nattvecka eftersom det är då jag ställer tillbaka dygnet också, vilket brukar resultera i någonstans mellan 4-5 timmars sömn. Om jag inte ”råkar” stänga av alarmet då såklart.
Och två saker till bara! Har ni inte läst Jonas Coltings senaste blogginlägg om svenska dietister, så gör det! Länkar till: Del 1, Del 2 och Del 3. Helt underbart skrivet, och jag hoppas verkligen att det väcks debatt. Den andra saken är mer ett konstaterande: Kvällspressen slutar aldrig att underhålla! FET MAT GER DIG LCHF-CANCER! Underbar rubrik, för en skämttidning. Olyckligtvis finns det folk som fortfarande tar Aftonbladet på allvar. Jag tänker inte skriva något om det, jag tycker rubriken talar för sig själv, plus att ett flertal andra bloggare har uttalat sig mycket bättre än vad jag skulle kunna göra om det.
Peace!