Litteratur

 

Litterturlistan (Med den jag läste senast högst upp)

Här kommer jag skriva om böckerna jag har läst som lite tips till er där ute som är vilse i LCHF-träsket med alla bloggar och böcker. Jag kommer inte ta med kokböcker här. Listan kommer såklart fyllas på efterhand.Vegomyten: maten, rättvisan och en hållbar framtid” Skriven av Lierre Keith
I den här boken berättar författaren om hennes jakt på att kunna äta utan att något annat ska behöva dö, vilket är omöjligt. Hon var vegan i 20 år innan kroppen lade av. Hon tar upp många forskningar, var människan gick fel och mycket annat intressant. Det är stundvis riktigt tung läsning då hon berättar om sin ångest under resans gång, och när hon skriver om sina egna tankar kan det verka lite flummigt. Men i faktastyckena är det inget flum, och det är skrivet på ett lättförståeligt sätt.


Forskningsfusket! : Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”
Skriven av Ralf Sundberg
En mastig bok om just forskningsfusket som innehåller väldigt mycket fakta och det är mycket att ta in. Boken tar upp varför vi har de kostråd vi har idag och vilka aktörer som ligger bakom det och vad våra medicintillverkare har med saken att göra. En historisk genomgång som går tillbaka till början av 1900-talet och slutar sedan i nutid, om författarens kamp mot forskningsfusket. Väldigt intressant, samtidigt som den får en att bli en aningen förbannad på hur allt egentligen ligger till. Kan verka lite konspiratorisk vid första anblick, men boken är också fylld med referenser.
Den Hemlige Kocken : Det okända fusket med maten på din tallrik”
skriven av Mats-Eric Nilsson
En bok om hur matfusket har blivit utbrett i vår värld under en längre tid. Man får reda på många saker som man kanske inte ville egentligen, men väldigt informativ. I Slutet finns det en tabell med en del E-nummer och en kalender för att kunna äta ”säsongssmart”. Det finns även ett par böcker i samma serie (som jag ännu inte läst): ”Äkta vara: guide till oförfalskad mat”, ”Döden i grytan” och ”Smakernas återkomst”.
Matrevolutionen” skriven av Andreas Eenfeldt
Andreas Eenfeldt är en läkare och driver Sveriges största hälsoblogg – Kostdoktorn.se. Boken tar upp i princip grunderna i de flesta ämnen inom LCHF, och fördjupar sig även i ett antal ämnen. Med kapitel om viktnedgång, kolesterol och diabetes med mera får han med det mesta. Boken avslutas även med en guide för de som är sugna på att testa men inte vet hur. Den är vetenskapligt skriven och har referenser till de flesta påståenden i bak.LCHF och träning” skriven av Jonas Bergqvist
Jonas Bergqvist är en personlig tränare som också är en stor förespråkare för LCHF. Den här boken tar upp på ett förenklat, men vetenskapligt sätt upp vad som händer i kroppen när vi tränar, och hur kroppen reagerar på olika sorters kost. Han har valt att dela upp LCHF i olika grader av liberalitet (mängd kolhydrater man ”får” äta), vilket är bra. Den innehåller samtidigt många tips för olika sorters träning så som kondition, styrketräning och ”start och stopp”-idrotter som fotboll och innebandy. Och i slutet en del recept i form av en veckomeny. Boken är också full med referenser som står i slutet av boken.


Den nakna hälsan – Den definitiva guiden till naturlig fitness och hälsa” Skriven av Jonas Colting
Krönikören, hälsokonnässören och bloggaren Jonas Colting har skrivit en bok om sin sunda syn på träning. En bra bok att ha hemma som tar upp många ämnen inom träning, mat och hälsa som man kanske inte annars tänker på när man har blivit uppväxt med livsmedelsverkets och diverse fabrikörers propaganda. Boken är väldigt informativ, inte vetenskaplig men allt som står är logiskt och vettigt helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar